top of page

Beleren

Wat is mijn visie van beleren en wat staat hierin voorop?

Het beleren van paarden is zo’n ontzettend belangrijke fase omdat het allesbepalend is hoe de rest van zijn/haar leven verloopt. Vaak zie je dat paarden die met haast beleerd en veelste vroeg overvraagd zijn, later problemen ontwikkelen. Of geven ze hun grenzen aan? Bokken, stijgeren, opstap-problemen en rennerig gedrag kom je vaak tegen wanneer de ruiters voorbij zijn gegaan aan wat hun paard aangeeft en nodig heeft. Het doel is natuurlijk om het beleren een ontspannen en positieve ervaring te maken voor het paard en niét per se ons als veeleisende ruiters.

Wat staat in mijn bedrijf voorop in het hele beleer-proces?

1. Ontspanning

2. Tijd

3. (Zelf)inzicht

4. Balans

Ontspanning

Zonder ontspanning kun je simpelweg niet beginnen aan het zadelmak maken. Het is belangrijk dat je vanaf de grond een degelijke band hebt opgebouwd, op basis van grondwerk en longeerwerk. Een paard is van nature een vluchtdier en dat zal nooit veranderen. Toch verwachten we dat ze niet van ons of eventuele spannende dingen van buitenaf, vluchten. Zij gaan dit nooit doen zonder een basis van vertrouwen! Jij als “leider” hoort je paard vertrouwen te geven zodat hij op jou kan terugvallen. Dat vergt oplettendheid en consequent zijn én een open houding. Zonder deze capaciteiten kun jij nooit een echte leider zijn.

Tijd

Er is niets zo erg als mensen die een tijd plakken op het beleren van een paard. Je paard geeft áltijd duidelijk aan of hij kan beginnen aan de volgende stap of dat hij nog niet helemaal comfortabel is bij de eerste stap. Hoe braaf je paard ook is, als je dus bij stap 1, 2 of 3 al te snel gaat, komt er een keer verzet. De vraag is niet óf maar wanneer. We willen dat onze paarden zich zelfverzekerd gaan voelen en dit lukt alleen met succeservaringen. Als je dus de lat heel hoog legt is de kans dat van slagen aanzienlijk kleiner en is het risico op (onnodige) spanning een stuk hoger.

(Zelf)inzicht

Paarden hebben een leider nodig. Als jij dit niet kan zijn, gaan zij van nature proberen de leiding over te nemen. Iemand moet toch de kuddeleider zijn? Alles wat wij voelen en doen, pikt een paard snel op. Als je paard dus door je heen dendert of nog niet accepteert dat jij degene bent die de beslissingen maakt, ga er dan gewoon niet op. Erken dat je nog voldoende werk hebt op de grond, voor je nog maar kunt denken aan zadelmak maken. Als jij gespannen bent of je paard staat strak van spanning? Ga er dan niet op. Dat stuk (zelf)inzicht is cruciaal en je voorkomt ook faal-ervaringen en het verlies van vertrouwen.

Balans

Een paard heeft een natuurlijke scheefheid enigszins te vergelijken met dat wij links of rechtshandig zijn. Een paard wat niet rechtgericht wordt, zal nooit goed in balans lopen. Perfectie bestaat niet maar het is goed om hier consequent aandacht aan te besteden. Je verwacht immers dat je paard jouw gewicht gaat dragen. Ook hier kun je vanaf de grond een hele mooie basis leggen. Met grondwerk kun je leren grip op de schouders te krijgen voor de verticale balans. Zelfs de horizontale balans valt enorm veel winst in te behalen door hier op de grond al mee aan de slag te gaan. Naast grondwerk valt in het longeren hier ook énorm veel winst te behalen. Maak je paard bewust van hoe hij zijn lichaam gebruikt en hoe hij dit op de juiste manier kan gaan doen. Leer hem dat het prettig is om zijn lichaam juist te gebruiken!

Dit zijn in mijn ogen echt de belangrijkste rode lijnen bij het beleren. Ik heb ook een sterke mening dat dit bij iedereen voorop zou moeten staan. Helaas zijn we daar nog niet. Maar we komen er wel! Hiermee voorkomen we zo ontzettend veel “gedragsproblemen” bij paarden die echt ontstaan door onszelf. 

64D8871A-5171-4408-86F9-6B87F0DCDB99_1_201_a.jpeg
bottom of page